“gearbox kecik jual sampai 50ringgit..” Lelaki kesaI lihat juadah bazar harga ‘Kayangan’

Bermulanya bulan puasa sejak 4 hari lalu membuka ruang dan peluang bagi peniaga-peniaga kecil untuk membuka bazar di bulan Ramadan.

Namun begitu, acap kali kita dengar luahan dari pembeli yang menyatakan harga jualan terlalu mahal hingga dilabel kualiti dan rasa tidak setanding harga.

“Kau letak harga melampau, ambik kesempatan…”
Terbaru, tular perkongsian seorang pembeli dari sebuah bazar Ramadan yang tidak didedahkan, meluahkan betapa mahalnya harga-harga juadah berbuka puasa yang dijual oleh peniaga.

Disifatkan hanya mengambil untung dan kesempatan, lelaki ini menyeru semua peniaga agar tidak meletakkan harga terlampau ‘kayangan’ kerana rata-rata makanan dijual tidak setanding dengan harga yang diletakkan.

“Bukan dia yang mahal, kita yang takde duit..”
Menjengah ke ruangan komen, rata-rata netizen mengeluarkan pendapat masing-masing bahawa kenaikan harga kini selaras dengan isu juadah berbuka dijual dengan harga mahal di bazar Ramadan.

Malahan, ramai yang juga turut menegaskan untuk memasak sendiri jika terasa makanan yang dijual sangat mahal dan tidak sesuai dengan bajet sendiri.

“skrng bnyk kos naik hrga..kena kira jgk smua tu..klu mhai xnak beli..kita diamkn diri..”
“petai 3 ikat Rm28?? fuhhh kira murah to dik, sni rm10 seikat”
“semua nk ambil kira, cost gearbox, sewa tapak, ulang2 ambil stock. klw mhal xyah beli. peniaga nie tak xde income tetap.”

“gearbox to kambing ke rusa ke lembu ke ape ,tnya dulu sy bukan peniaga ,tp mindset sy klau nk mkn bell je la melainkn tkde duit”
“xpayah beli,beli brg bsh sndri 1ps to masak”
“sama bang . beli ikan keli goreng 3 ekor . samba! belado separuh tupperware . rm21 . kedai semua oenuh . kedai saya beli ikan to takde orang langsu”

Sumber : Redaksl

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jgn Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih
Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

Pihak kami tldak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.
Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*