“Selama Ni ok je , Kenapa Pula Sekarang nak ‘sirim-sirim’ ni ” kata Jaafar Onn buat ramai setuju

Pelakon dan pengacara senior, jaafar Onn meluahkan kekcewaan terhadap cadangan penguatkuasaan pelitup muka perlu ada kelulusan Institu Piawaian dan Penyelidikan Perindustrian Malaysia (SIRIM).

Menerusi hantaran di platform TlkTok baru-baru ini, jaafar, 71, khuatir perwartaan tersebut kurang sesuai dilakukan ketika rakyat sedang bergelut dengan pelbagai masalah ketika ini.

“Ada ke pula sekarang nak pakai pelitup muka kena ada cop SIRIM. Apa bendalah semua ini.
“Menyusahkan orang. Selama ni tak payah pun, kenapa pula sekarang ini `bersirim-sirim’

“Ini semua nak buat bisnes agaknya, kau ingat apa? Kau ingat orang Malaysia ini kaya-raya? Asyik nak kenakan duit, duit, duit. Orang nak cari duit pun susahlah,” keluhnya menerusi hantaran video di platform TlkTok.

Tambah pelakon filem 18 Puasa Di Kampong Pisang itu lagi, sepanjang tiga tahun pndemlk melanda negara, isu cop SIRIM pada pelitup muka tidak pernah menjadi kerlsauan ramai.
“Apa bendalah nak keno cop SIRIM bagai, selama ini yang kita pakai dah tiga tahun tiada pun cop SIRIM ke apa, tiada apa-apa pun (jadi).

“Matl lagi ada lah. Apo lahai. B0d,0h punya kerja. Assalamualaikum,” katanya.
Suara ]aafar itu rata-ratanya dipersetujui oleh pengguna media sosial yang melihat perwartaan itu seperti ada pihak yang cuba menangguk di air keruh.

“Tegvran yang bernas! “Nak buat duit, tak cukup-cukup apa yang ada. “Tula, dulu kalau betul nak cop SIRIM dari awal lagi. Ni dah lama baru nak cop-cop bagai. Ingat kita ni senang sangat ker?

“Kita rakyat marhaen ni tak tertakluk undang-undang tu. Pengilang dan pengedar je. Sabar… “Sabar bang, dah memang itu kerja mereka,” demikian komen beberapa pengguna media sosial TlkTok.

Dalam perkembangan terbaharu, media melaporkan Pewartaan Perintah Perihal Dagangan (Perakuan dan Penandaan) Pelitup Muka Bukan Perubatan yang dikuatkuasa 4 Julai depan ditangguhkan kepada 1 Januari tahun hadapan.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata, penangguhan itu dibuat selepas mengambil kira maklum balas dari umum.

Sumber : Gempak

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jgn Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih
Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

Pihak kami tldak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.
Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*