“Membazlr je bagi susu formula” Wanita alami masaIah kurang susu badan dlmarah ‘misi’

Setiap ibu pasti mahukan yang terbaik untuk anak mereka, terutamanya baru melahirkan zuriat buat kali pertama seperti memberikan susu badan kepada mereka.

Namun, tidak semua insan bergelar ibu bernasib baik bagi menghasilkan susu badan yang mencukupi sehingga terpaksa memberikan susu formula kepada bayi mereka di awal usia.

Alami masalah kurang susu badan. Ini tidak terkecualilah seorang ibu yang berkongsi masalah yang dialaminya di laman TlkTok baru-baru ini.

Menerusi video yang dimuat naik oleh pengguna dikenali @missfieey, dilihat meluahkan kekecewaan apabila terdapat segelintir orang mempersoalkan sebab tidak memberikan susu badan kepada anaknya yang baru berusia empat bulan.

Misi mara4h bagi anak minum susu formula. Apa yang lebih membuat hati seorang ibu terasa apabila dirinya dimar4hi oleh jururawat atau sinonim dengan panggilan misi setelah mendapati wanita itu memberikan anaknya susu formula.

“Kenapa awak bagi dia minum susu formula? Bukan ke saya dah beritahu supaya bagi anak itu minum susu badan?”kata misi tersebut.

Tak kesian ke kat anak. Hati siapa tidak dirobek apabila seorang misi mengatakan tindakan yang dilakukan oleh wanita tersebut seolah-olah tidak kesian pada anaknya yang masih bayi.

Pastinya setiap ibu mahukan yang terbaik untuk anak mereka dan tidak meminta mempunyai susu badan yang sedikit.

Susu saya sikit, macam2 dah usahakan. Lagi satu, satu bekerja. Jelas wanita itu, dia bukanlah enggan untuk breastfeeding anaknya itu kerana dia sendiri buntu memikirkan kaedah untuk menambahkan susu badan, lebih-lebih lagi dirinya sibuk bekerja.

Dah tahu bekerja, berhentilah. Alasan Pun begitu, jawapan yang diberikan oleh wanita itu sekali lagi menerima kritlkan oleh misi itu dan mengatakan ia hanyalah alasan.

Sebaik sahaja mendengar alasan yang diberikan oleh wanita itu, misi tersebut mendesak dirinya untuk berhenti bekerja demi memberikan tumpuan sepenuhnya terhadap tumbesaran anak.

Misi nak tolong bayarkan saya gaji ke?
Bengang dengan jawapan yang diberikan, ramai netizen menyelar tindakan misi tersebut.

“Hi sis.. pa la susu badan ka fm janji anak sihat.. Sy pun hari kedua dah start bagi fm kat anak sebab susu lambat keluar. Jgn stress ya sis”
“Its ok sis, saya pun sama. Tpi tp usaha yg tebaik utk anak. Org lain tk faham keadaan kita”

“It’s okav dear, bf or susu formula, kita dah jadi ibu yg terbaik utk bagi kita kenyang. Biarlah nurse tu nk ckp apa, sebb we know which the best”
“sya pun Ibih kurang awk.msa pntg smngu ja bf.lps tu botol ja smpi lani dh 6 bln..”

“Sokay mommy. You did your best dahh. Jadi ignore
nurse gitu. Hana dulu pun mcm tu susu sikit. Terpaksa bagi formula. Nak buat mcm me ank dh lapar kn”

“Jgn dengar ckp org sis..mmg sakit hati tpi klo kite ssh dia nak tlg ker? Sava pun susu sikit..2-2 anak pun ksik susu cmpo….sihat alhamdulilah”

Mungkin sis boleh join group ‘Happy Breastfeeding’ dekat Facebook. Selain itu, ada yang memberikan cadangan kepada wanita itu supaya mengikuti kumpulan ‘Happy Breastfeeding’ di Facebook bagi mendapatkan banyak ilmu.

“Sis join group happy breasfeeding dkt fb mcm2 ilmu baru kita dpt..jgan sedih sya ank slung pn 2 buln jew dpt bf..no 2 1y bf skrng no 3 hrp dpt 2y”
“betul. sy pon join group tu since 1st baby… anak 1st dot susukan dia selama 2 bulan lebih.
selebihnya susu fm.. yg no 2 ni baru 8 bulan,”

Sumber : omm

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jgn Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih
Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

Pihak kami tldak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini.
Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*